Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Muffinki z otrębami owsianymi i rodzynkami

CZĘŚĆ SUCHA
2 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
50 g wiórek kokosowych
1 opakowanie cukru wanioliowego

CZĘŚĆ MOKRA
2 szt jajka
1 szklanka mleka 2%
6 łyżek oleju
SKŁADNIKI
Kup brakujące składniki

PRZYGOTOWANIE

Krok 1
Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .

Krok 2
W pierwszej misce ( część mokra ): Jajka dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym . Dodać mleko i olej.

Krok 3
Część sucha Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać płatki, wiórki kokosowe, otręby i inne składniki suche. Wlać do tych składników zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Krok 4
Na przygotowaną wysmarowaną formę ( ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże muffinki) nakładamy ciasto – równo z formą .

Krok 5
Piekę 15 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni ( dwie grzałki i termoobieg ) , ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia muffinek.

Krok 6
Dodająć całą porcje otrąb owsianych uzyskamy bledsze mufinki, przy otrębach pszennych ciemniejsze. Mogą być stosowane wymiennie lub w różnych proporcjach w zależności od upodobań.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation