Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Panna cotta



Składniki na 5-6 porcji:
· 3 łyżeczki żelatyny w proszku
· 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
· 250 ml pełnego mleka 3,2%
· 80 g cukru
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
· olej do posmarowania foremek

Foremki natłuścić olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Ja użyłam stalowych foremek do kremu caramel, każda o pojemności 150ml. Ale można użyć dowolnych foremek, nawet plastikowych lub silikonowych (wtedy łatwiej będzie wyjąć deser) lub filiżanek.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut, żeby napęczniała.
Do garnka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier i ekstrakt z wanilii i podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać rum. Ja dodałam rum Stroh 80%, który ma bardzo intensywny smak, więc wyszła mi panna cotta rumowa. Jeżeli nie lubicie smaku rumu, nie dodawajcie go. Kiedy masa się zagotuje zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć około 1-2 min. Masę przelać do foremek i zostawić do ostygnięcia. Kiedy panna cotta będzie już ostudzona, przykryć foremki folią przezroczystą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, żeby masa stężała.
Żeby deser łatwo było wyjąć z foremek, można je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta bardzo szybko się rozpuszcza). Podawać z sosem owocowym i świeżymi owocami. Ja podałam z truskawkami i sosem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation