Kuchnia

Kulinaria

Rafaello na krakersach

Składniki na blachę 20x30:
2 paczki krakersów solonych
3 budynie śmietankowe bądź waniliowe bez cukru (takie w proszku)
25 dag masła bądź margaryny (ja użyłam Kasi)
10 dag + 4 łyżki wiórków kokosowych
1 żółtko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Formę do ciasta wykładamy folią aluminiową i układamy w niej warstwę krakersów. Następnie gotujemy 700 ml mleka, a do reszty dodajemy budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dokładnie mieszamy (ja mieszałam za pomocą miksera). Do gotującego się mleka wlewamy powoli, cały czas mieszając, mleko z budyniami, cukrem i mąką. Trzymamy na wolnym ogniu, aż budyń się zagotuje (pamiętamy o ciągłym mieszaniu). Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z żółtkiem i dodajemy do niego porcjami ostudzony budyń, a na koniec wiórki kokosowe (10 dag). Wykładamy 1/3 kremu na krakersy, a potem znów układamy krakersy. Najlepiej, aby wyszły 3 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu. Prażymy na suchej patelni 4 łyżki wiórków kokosowych. Gdy ostygną, mieszamy je z 4 pokruszonymi krakersami i posypujemy wierzch ciasta. Rafaello chłodzimy w lodówce około 6 godzin. Najlepiej zrobić to ciasto wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc, wtedy lepiej się kroi.
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation