Kuchnia
desery
Tort pomarańczowy.
Delikatne ciasto czekoladowe przekładane musem pomarańczowym. Ciasto czekoladowe przypomina bardziej brownie niż biszkopt dlatego, że zawiera w sobie roztopioną czekoladę. Mus natomiast jest bardzo puszysty i kremowy, niezbyt słodki. Połączenie czekolady oraz pomarańczy sprawdza się w każdym wydaniu, również w tym torcie.
Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.
Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.
Ciasto czekoladowe:
175 g miękkiego masła
175 g cukru pudru
4 roztrzepane jajka
1 łyżka kakao do wypieków
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiej czekolady
pół łyżeczki olejku pomarańczowego
Mus pomarańczowy:
2 jajka
4 łyżki cukru
200 ml soku ze świeżych pomarańczy
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
300 ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej
plastry pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Kiedy będzie gładka i jasna, dodawać roztrzepane jajka, cały czas miksując. Wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać roztopiona czekoladę i dobrze wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy i piec przez 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nic się nie obiera. Ciasto wyjąć i ostudzić, najpierw w obręczy, potem bez. Kiedy będzie całkiem zimne przekroić na dwa równe blaty.
Mus pomarańczowy:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić do lodówki. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę, wmieszać sok pomarańczowy. W rondelku umieścić żelatynę i zalać wodą, odstawić aby spęczniała. Następnie rondelek włożyć do miski z ciepłą wodą i cały czas mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do masy i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Śmietana oraz miska muszą być dobrze schłodzone, aby śmietana dobrze się ubiła. Trochę śmietany odłożyć do dekoracji, resztę wmieszać w mus pomarańczowy. Na koniec dodać ubite białka, delikatnie mieszając. Mus odstawić na 30 minut do stężenia.
Blaty ciasta przełożyć musem ( najlepiej w tortownicy z założoną obręczą, aby podczas chłodzenia ciasto zachowało ładny kształt). Udekorować odłożoną bitą śmietana oraz kawałkami pomarańczy. Pozostawić na noc w lodówce. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Ze względu na zawartość surowych jajek w masie, ciasto powinno by zjedzone jak najszybciej, maks 1-2 dni.
MA==