Kuchnia

desery

TORT CAPPUCCINO

(przepis pochodzi z książki 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)

4 całe jajka
4 łyżki wody
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka wymieszane z wodą. Dodać mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać, podzielić na pół i wylać na dwie foremki. Piec w temp. 180 - 200 st. C ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu przekroić oba placki, tak aby powstały cztery.

1/2 l śmietany 30%
1 "śnieżka"
2 łyżki zwykłej kawy cappuccino sypkiej
1 galaretka cytrynowa
2 łyżki cukru pudru

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Śmietanę 30% ubić razem ze "Śnieżką", dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.
Placki nasączyć roztworem z kawy (z dodatkiem np. spirytusu)
Przełożyć placki masą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation