Kuchnia

Gotujemy :)

* 600 ml bulionu warzywnego

* 5 większych, słodkich marchewek

* 1 cebula

* 1 łyżka masła

* 2 łyżki oliwy

* 2 łyżki miodu

* 1/2 łyżeczki mielonego kminku

* 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru

* sól i pieprz do smaku



Marchewkę obieramy i kroimy w około centymetrowe plasterki. Ważne jest, by do tego przepisu użyć słodkich marchewek (inaczej zupa będzie gorzka). Ja dodatkowo odkrawałam około 3-4 cm od strony z której wychodzą liście, ponieważ to ta część bywa gorzka.

Marchewki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, miodem i posypujemy kminkiem. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. W tym czasie posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle. Cebula powinna się tylko zeszklić - nie może się spalić.

Kiedy marchewka jest już miękka i skarmelizowana miodem przekładamy ja do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy imbir. Gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około 10 minut a następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa wyda się Wam za gęsta, dodajcie pół szklanki wody i jeszcze raz zagotujcie.

Wierzch zupy możecie udekorować odrobiną kwaśnej śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation