Kuchnia
Gotujemy :)
Zupa krem grzybowa z łazankami razowymi i oliwą truflową
Składniki, 4 porcje:
• 40 g grzybów suszonych i 200 g grzybów mrożonych (samych borowików lub z dodatkiem podgrzybków)
• około 1/2 litra wody lub bulionu z jarzyn
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
• 1/2 cebuli, drobno posiekanej
• 1/2 szklanki listków bazylii
• 2 czubate łyżki sera mascarpone (w wersji postnej można pominąć)
• oliwa z oliwek extra vergine o aromacie trufli (do skropienia)
• sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej wody i odstawić na noc do namoczenia.
Grzyby mrożone rozmrozić, opłukać, dokładnie osuszyć. Wyłowić namoczone grzyby z wywaru (wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę na małym ogniu i zeszklić cebulę. Włożyć namoczone i mrożone grzyby, uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć na umiarkowanym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać wodę lub bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.
Zupę zmiksować razem z serem mascarpone, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Jeśli zupę będziemy podawać później, gorącą wlać do słoika i od razu zamknąć. Po ostudzeniu wstawić do lodówki, gdzie można ją przechowywać przez 3 dni. Podawać z razowymi łazankami, skropioną oliwą truflową i posypaną świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Razowe łazanki, (150 g ciasta):
• 125 g mąki pszennej razowej
• 1 jajko i 1 małe żółtko (jajka mają mieć temperaturę pokojową)
• szczypta soli
Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać żółtko i sól. Ręką wymieszać składniki, następnie skrapiając niewielką ilością wody (około 1/4 szklanki), łączyć składniki w jednolitą kulę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wygniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Następnie zawinąć w wilgotną ściereczkę i odłożyć na godzinę (po tym czasie ciasto odpocznie i dodatkowo zmięknie).
Cienko rozwałkować i pokroić najpierw na paski o szerokości 2 cm, następnie w poprzek na 2 - 3 cm kawałki. Zagotować dobrze osoloną wodę i wrzucać łazanki partiami. Gotować przez około minutę, odławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Ciasto można "zagniatać" mikserem (mieszadłem) oraz wałkować przykręcaną maszynką, początkowo na 1, później na 2, a na koniec na 5 poziomie. Można je przygotować wcześniej, po odpoczęciu, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do zamrażarki.
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