Kuchnia
Dania główne
LASAGNE AL FORNO
(4 porcje)
ok. 12 płatów makaronu lasagne,
500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łodygi selera naciowego,
1 strąk zielonej papryki,
200g pieczarek,
1 liść laurowy,
2 puszki pomidorów,
1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanego świeżego oregano,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku,
oliwa,
sól i pieprz,
¼ szklanki tartego parmezanu
sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz,
odrobina gałki muszkatołowej
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Seler naciowy pokroić w plasterki, a paprykę w cienkie paski. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Dodać mielone mięso i czosnek, smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Dodać seler, paprykę, pieczarki i liść laurowy, smażyć na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać wino, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić ok. 30-40 minut na małym ogniu, aby sos się zagęścił. Nie może być ani rzadki jak zupa, ani zbyt suchy – powinien być mniej więcej takiej konsystencji, jak sos do spaghetti.
W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i smażyć ok. minuty na małym ogniu. Intensywnie mieszając, stopniowo wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 5 minut, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć cienką warstwę sosu beszamelowego i przykryć go surowymi płatami lasagne. Płaty makaronu przycinać tak, aby pasowały do formy. Na makaron nałożyć 1/3 sosu mięsnego i odrobinę sosu beszamelowego. Powtarzać czynności aż do wykończenia składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu polana sporą ilością beszamelu. Zapiekankę posypać parmezanem.
Piec w 180 stopniach ok. 40 minut. Jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, nakryć formę kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu odstawić lasagne na ok. 15 minut, zanim zaczniemy ją kroić.
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