Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Przepis
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki:

ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych
2 piersi z kurczaka
ok. 150-200g boczku
pęczek szczypiorku
3-4 ząbki czosnku
ser żółty (można pomieszać z parmezanem)
ok. 200 ml śmietany
50g masła
sól, pieprz, papryka, chili, oliwa



Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych w plasterki ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili.


Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków.



Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek.



Dodaję do zapiekanki.



Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone w drobną kostkę masło.


Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na jakieś 40 min. Po tym czasie można (choć nie koniecznie) posypać wierzch serem pomieszanym ze śmietaną. Zapiekam na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation