Kuchnia

na slodko

Muffinki bananowe z orzechami w karmelu

Macie czasami przejrzałe banany w domu i nie wiecie jak je wykorzystać? Ten przepis to dobra propozycja na ich zużycie. Jest to przepis na mięciutkie, bananowe muffinki udekorowane słodkimi orzechami włoskimi. Karmelowe orzeszki świetnie pasują do bananowego ciasta. Przepis warty wypróbowania.

Składniki:
Ciasto:

250g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
100g masła
100ml jogurtu naturalnego
3 dojrzałe banany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy w karmelu:

1 łyżka masła
3 łyżki miodu
ok. 80g orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać (trochę, nie za drobno). Łyżkę masła roztopić na patelni, dodać miód i orzechy. Smażyć ok. 2 min, aż większość płynu wyparuje. Orzechy odstawić na bok do ostygnięcia.
Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Banany rozgnieść na papkę widelcem lub blenderem.
W drugiej misce wymieszać roztopione masło, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i banany.
Składniki z pierwszej miski wsypać do drugiej miski i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotki.(Tym razem formę wyłożyłam papierem do pieczenia, pociętym na kwadraty). Papilotki napełnić ciastem. Na cieście rozłożyć orzechy.
Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 25- 30 min. w temperaturze 180°C. Chwilę pozostawić w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation