Kuchnia

jedzonko

Zupa - krem z kukurydzy z wędzonym łososiem


Dla 4-5 osób

2 puszki kukurydzy
1 litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
1 szklanka mleka
10 dag łososia wędzonego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
szczypiorek





Na gorący bulion wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut. Wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków. Następnie dodajemy kukurydzę wraz z zalewą (kilka ziarenek odkładamy do dekoracji) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wędzonego łososia kroimy w paseczki. Zupę doprawiamy zmieloną gałką muszkatołową i pieprzem oraz ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do miseczek, wrzucamy odłożone wcześnie ziemniaki i ziarna kukurydzy. Dekorujemy wędzonym łososiem i szczypiorkiem.




Rada: Nie należy solić zupy podczas gotowania, bo ziarna kukurydzy stwardnieją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation