Kuchnia

Przekąski

Corn dog
Składniki:

mąka kukurydziana 2/3 szklanki,
mąka pszenna 2/3 szklanki,
cukier 2 łyżeczki,
sól 1 łyżeczka,
1 jajko,
pieprz 1/2 łyżeczki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
maślanka 1 szklanka,
olej do głębokiego smażenia,
kiełbaski lub parówki

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier, sól i pieprz i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy maślankę i jajko, całość miksujemy na gładką masę. Kiełbasę kroimy na mniejsze części (parówki najlepiej na 3), można je obkroić, żeby były zaokrąglone. Kiełbaski nadziewamy na wykałaczki. Tak przygotowane kiełbaski maczamy w cieście. W rondelku rozgrzewamy olej. Kiełbaski po obtoczeniu w cieście smażymy dosłownie chwilkę na rumiano w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy je na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można jeść je z ketchupem. Wyglądają i smakują świetnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation