Kuchnia

kuchnie świata

Zawijane w chrupiącym cieście filo z nadzieniem ziemniaczanym z indyjskimi przyprawami i zielonym groszkiem. Wspaniale smakują z jajkiem w koszulce. Podawać jako lekka kolacja lub przekąska z dodatkiem świeżej sałaty. Pozostałe pierożki można zjeść na zimno w pracy.


50 minut | 4 porcje


Potrzebujesz

Samosa
6 arkuszy ciasta filo
3 duże ziemniaki
1/2 szklanki mrożonego groszku
1/2 wiązki kolendry
1/4 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 żółtko


Przyprawa
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kurkumy


Jajka w koszulce
4 jajka
1 łyżka octu
sól i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki oraz ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na puree z mlekiem i masłem. Dodać groszek i listki kolendry oraz wymieszać.


Szalotkę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej oraz wrzucić wszystkie składniki, razem z czosnkiem i szalotką. Dusić przez parę minut na małym ogniu. Dodać do puree i wymieszać.


Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto filo przekroić na pół, każda połowa jest używana do jednego trójkąta, złożyć. Położyć po łyżce farszu ziemniaczanego i zwinąć w trójkąty.



Przygotowane trójkąty przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i wsunąć do piekarnika na 10-15 minut, aż samosy zaczną się rumienić.

Jajka w koszulce
Pojedynczo wbić jajka do kubeczka. Zagotować wodę z octem, zakręcić łyżką wir i wlać jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 2-3 minuty – w zależności jak równomiernie białko otuliło żółtko.
Wyjąć jajko łyżką cedzakową i osuszyć na papierowym ręczniku. Powtórzyć czynność aż wszystkie jajka będą ugotowane.
Ciepłe samosy przełożyć na talerz, przykryć jajkiem i opruszyć solą i pieprzem. Podawać ze świeżą zieloną sałatą. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation