Kuchnia

Przysmaki

Ostra zupa z mięsem mielonym i sosem do taco

500g mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 duża posiekana w kostkę cebula
ząbek czosnku
1 lub 2 łyżeczki przyprawy do Taco Santa Maria
puszka pomidorów krojonych
szczypta cukru, soli, pieprzu
ok 1l rosołu z kurczaka
natka pietruszki
5 łyżek kukurydzy
4 tortille Santa Maria
słoiczek sosu do Taco Hot Santa Maria
starty żółty ser


Rozgrzewamy głęboką patelnie z olejem, dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy cebulę i posiekany czosnek i smażymy razem 2-3 minuty. Doprawiamy przyprawą do taco. Wlewamy puszkę pomidorów, sos do taco (nie cały, odkładamy 1/4) i dusimy razem kilka minut. Na koniec wlewamy rosół i dodajemy kukurydzę, doprawiamy do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotujemy jeszcze kilka minut. Wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką.
W między czasie przygotowujemy quesadillę. Każdą tortillę smarujemy łyżką sosu do taco, posypujemy startym serem, natką pietruszki i składamy na pół. Następnie kładziemy na druga, suchą patelnie, czekając aż ser się rozpuści, po czym obracamy na druga stronie znowu podgrzewamy przez minutę.

Komentarze

Lee Loo 10 lat temu
zrobilam :)goscie byli zachwyceni!!!a ja spedzilam tylko 30 min nad gotowaniem:))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation