Kuchnia

gotowanie

Kaczka faszerowana po węgiersku

1 młoda kaczka (wraz z podrobami)
2 bułki mleko
2 jajka
4 dkg gęsiego smalcu
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Kaczkę wypatroszyć, umyć. Cebulę zrumienić na tłuszczu. Dodać drobno posiekany żołądek, wątróbkę, zieloną pietruszkę, majeranek, sól i pieprz. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przetrzeć przez sito i z dwoma jajkami dodać do masy. Dobrze wyrobić. Farszem tym nadziać kaczkę i zaszyć otwór. Kaczkę posolić i włożyć do brytfanny polać ją tłuszczem i odrobiną wody. Piec w piekarniku na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation