Kuchnia

Przepisy

Sałatka z chrupiącym tuńczykiem
Składniki:

Tuńczyk w wodzie
Sałata mix
Papryka czerwona
Ogórek
Dynia, pestki
Olej rzepakowy uniwersalny
Olej z pestek dyni
Sok z cytryny



Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i odstawić.
Tuńczyka dokładnie osączyć na sitku, a następnie na papierowych ręcznikach – ważne, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci, bo inaczej tuńczyk będzie pryskał na patelni.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić tuńczyka i smażyć, aż będzie brązowy i chrupiący.
Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do sałaty.
Olej z pestek dyni wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pestkami dyni.
Na wierzch nałożyć tuńczyka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation