Kuchnia

tarty

TARTA Z MALINAMI

na ciasto:

200 g masła
400 g mąki
150 g cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany
jajko
szczypta cukru
na masę:

200 ml kremówki (36%)
2 żółtka
300 g malin, opukanych i dokładnie osuszonych
2 łyżki miodu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Składniki na ciasto zarobić nożem i szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię i chłodzić w lodówce 0,5 h.
2. Połowę ciasta wyjąć z lodówki- można je pokruszyć i wylepić blachę palcami lub rozwałkować i gotowy blat ciasta przełożyć do formy. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut. Piekarnika nie wyłączać.
3. Kremówkę ubić na sztywno, dodając kolejno żółtka, miód i mąkę. Masę wylać na podpieczony spód, na nią wyłożyć maliny.
4. Wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta. Można je rozwałkować, wyciąć pasy i uformować kratkę na tarcie (jak na zdjęciu) lub pokruszyć jak kruszonkę.
5. Całość wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation