Kuchnia

zupy

Zupa szparagowa - składniki:

- ok. 30 szparagów

- 1,2 litra bulionu (warzywnego lub z kury)

- 3 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- mały kubek śmietany (150 ml)

- sól i pieprz dla smaku

Zupa szparagowa - sposób przygotowania:

Szparagi umyj, cieniutko obierz i pokrój na kawałki. 20 główek szparagów odłóż, zblanszuj i smaż około 5 minut na łyżce masła. Następnie wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Resztę szparagów zalej wrzącym bulionem, gotuj przez 25 minut. Wyjmij i zmiksuj z 200 ml bulionu. Z mąki, masła i reszty bulionu przyrządź beszamel. Dopraw go wedle smaku solą i pieprzem, a następnie połącz ze szparagowym puree.

Całość podgrzewaj prze kilka minut na niewielkim ogniu, starając się nie dopuścić do wrzenia. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przed podaniem ozdób podsmażonymi główkami szparagów.

O szparagach słów kilka

Szparagi słyną głównie z wykwintnego smaku. Jednak nie tylko dlatego powinnaś po nie sięgać. Przede wszystkim pędy szparagów mają bardzo mało kalorii, jedynie 30 na 100 g. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, fosforu, witaminy B, C i K. Szparagi polepszają też koncentrację i zdolność zapamiętywania, dlatego poleca się je osobom w czasie dużego wysiłku umysłowego. Jeśli więc uczysz się lub studiujesz, zupa szparagowa będzie idealnym posiłkiem przed egzaminem albo kolokwium. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation