Kuchnia

zupy

Zupa z papryki z salsą z awokado
Poprzez moje zmiany powstał jednak całkiem nowy przepis. Od siebie dodałam młodą, żółtą cukinię i użyłam czerwonej, zamiast żółtej papryki. Kolejną zmianą było wykorzystanie pomidora w salsie zamiast papryki. Powstała całkiem smaczna zupa. Następnym razem użyję pieczonej papryki, bo bardzo jestem ciekawa, jak by taka zupa smakowała.

Sposób przygotowania:

Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na dość duże kawałki. Szalotki obrać i posiekać. Cukinię umyć i równiez pokroić w kostkę.

W garnku podgrzać oliwę i podsmażyć szalotki oraz paprykę przez około 5 minut, zalaż wywarem i gotować 15 minut na małym ogniu.

W między czasie awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Umieśćić w miseczce i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Pomidora naciąć i zalać wrzątkiem. Przykryć na 1 minutę, przelać zimną wodą i obrać, po czym pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obrać i rownież drobno posiekać. Wszystkie składniki na salsę ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę zmiksować i można przetrzeć przez sito, aby była jeszcze delikatniejsza. Dodać śmietanę i szafran, doprawić do smaku. Jeszcze chwilę pogotować, 1/3 salsy dodać do zupy i delikatnie wymieszać. Rozlać na talerze i podawać z salsą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation