Kuchnia

OBIADKI

Spaghetti z brokułami - składniki:

Składniki - 500 g makaronu spaghetti (nitki lub kokardki)
- 1 brokuł
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- pół główki czosnku
- 2 cebule
- 2 duże buteleczka śmietany 18% (proponuję Rama lub Łaciate)
- 3 trójkąciki sera Lazur błękitnego
- sól
- curry
- świeżo zmielony pieprz
- masło do smażenia
- łyżka oliwy z oliwek do gotowania spaghetti

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, Przyprawić solą, pieprze, curry i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać cebulkę pokrojona w drobną kostkę. Brokuła umyć, podzielić na bardzo małe różyczki, odrzucając łodygi. Wrzucić na rozgrzane masło, lekko posolić i smażyć do miękkości (może być nawet leciutko zrumieniony).Wrzucić na patelnię dodając śmietanę i ser Lazur. Na patelnię wycisnąć obrany czosnek, podsmażyć delikatnie (uważać, żeby nie zgorzkniał). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować chwilę, żeby śmietana się zredukowała. W trakcie przygotowania sosu w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy ugotować spaghetti (al dente). Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem brokułowo-czosnkowym. Podawać z lampką białego wina.

http://ugotuj.to/ugotuj/-20935446/spaghetti+z+brokulami/p/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation