Kuchnia

Food

Placki szpinakowo-owsiane

Składniki na około 4 porcje (po 4 placki)

Szpinak mrożony - 450 gr lub opakowanie szpinak "baby"
3 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki kukurydzy z puszki
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Zamrożony szpinak wyłóż na patelnię, wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Gdy użyjesz świeżego szpinaku, np "baby" - wystarczy jak go posiekasz i dodasz resztę składników) Dusić tak długo aż szpinak rozmrozi się, a powstały w trakcie płyn wyparuje. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia. Przełóż szpinak do miski. Jajko rozbij i dodaj do szpinaku. Dorzuć otręby oraz kukurydzę. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.Rozgrzej patelnię i nakładaj na nią porcje ciasta, smaż placki z obu stron.Możesz podać z ulubionym sosem jogurtowo-ziołowym.

Smacznego

Przygotowanie: 20 min (+ 1 godz. w lodówce)
Porcja : 390 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation