Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ryba po grecku


Składniki:

1kg filetów rybnych (z ulubionej ryby: u mnie dorsz)
700 g marchewki
350 g pietruszki
150 g selera
350 g cebuli
*¾ szklanki oleju
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
3 - 4 łyżki mąki
25 - 30 g mielonej papryki słodkiej
sól, cukier do smaku
½ szklanki wody
Filety pokroić na małe kawałki, posolić, obtoczyć w mące. Szybko zrumienić na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka.

W rondlu rozgrzać resztę oleju (½ szklanki) i podsmażyć cebulę do zeszklenia. Wrzucić przygotowane pozostałe warzywa i dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodać mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Następnie ułożyć w naczyniu warstwami: ryba, warzywa, ryba, warzywa (u góry muszą być warzywa). Zostawić do przegryzienia w lodówce.

Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation