Kuchnia

Kuchnia

Kebap Ali Nazik
Składniki (2 porcje):


300g mielonej jagnięciny
1 cebula
1 zielona papryka
4 pomidorki z puszki
2 ząbki czosnku
2 małe bakłażany
4 łyżki jogurtu typu greckiego (bałkańskiego, śródziemnomorskiego)
2 łyżki masła
olej do smażenia
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 papryczki chilli
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz - do smaku





Bakłażany upiec w całości w temperaturze 200 stopni (40-50 minut, górna grzałka plus opiekanie). W trakcie pieczenia kilkukrotnie obracać, aby z każdej strony skórka się spiekła na czarno. Po upieczeniu przestudzić, a następnie obrać ze skóry. Sam miąższ zmiksować w malakserze z jogurtem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę, cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć chwilkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je około 10 minut (rozdrabniając je cały czas drewnianą łyżką). Po tym czasie dodać paprykę i pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny.
Na końcu przygotować sos rozpuszczając masło i chwilkę podsmażając na nim drobno posiekaną papryczkę chilli i słodką paprykę w proszku.
Na talerzu ułożyć warstwę puree z bakłażana (będzie chłodne), na to ułożyć gorące mięso i polać sosem. Podawać ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i ewentualnie świeżą posiekaną miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation