Kuchnia

Przepisy ;)

Wątróbka w boczku z figą

Składniki:

Wątróbka drobiowa 0,5 kg
Figi suszone 1 opakowanie, miękkie (mogą być także suszone daktyle albo kasztany z puszki)
Bekon albo boczek w plastrach ( nie uwędzony) - 15 plasterków
Oliwa z oliwek
Sos sojowy
Miód
Chili
Imbir świeży
Ziarna kolendry


Sposób przygotowania:

Wątróbkę obrać z błonek i żyłek, pokroić na 15 kawałków takiej samej wielkości. Na każdym kawałku wątróbki ułożyć suszoną figę (daktyla lub kasztan), zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką (uwaga, wykałaczki należy wcześniej moczyć, przez przynajmniej 30 minut, w zimnej wodzie, żeby nie spaliły się w piekarniku) . Tak przygotowane roladki układać jedna obok drugiej w brytfance, albo naczyniu żaroodpornym. Roladki zalać sosem przygotowanym z sosu sojowego, oliwy z oliwek, miodu i przypraw, spróbujcie sosu, powinien być słodko – słony, z wyraźnie wyczuwalną nutą imbiru i ziaren kolendry. Na pół szklanki sosu sojowego daję zwykle 1-2 łyżki miodu i kilka łyżek oliwy, ale proporcje te zależą od Waszych preferencji. Wątróbki pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation