Kuchnia

PIZZA

Pizza Capricciosa na cienkim cieście


Jak większość ludzi lubię pizzę, a nie tak dawno miałam okazję spróbować bardzo smacznej pizzy na cieniutkim cieście. Pozazdrościłam restauracji tak dobrego wypieku (głównie ciasta) i postanowiłam powtórzyć podobną w domu. Zdaję sobie sprawę, że tamta pizza pieczona była w piecu do pizzy, którego ja niestety nie posiadam, dlatego nie będę konkurować, jednak warto było spróbować. Strzał w dziesiątkę – udała się!, spróbujcie zrobić , naprawdę warto.


Składniki:
Ciasto na 2 cienkie pizze:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
7 g suchych drożdży
duża szczypta cukru

Sos:
1 puszka pomidorów bez skórki
sól
cukier
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano)

Dodatki:
5 średnich pieczarek
kilka plasterków szynki
1 kulka mozzarelli
świeże listki bazylii
Obraz
Do przesianej mąki dosypujemy drożdże, cukier i sól. W środku robimy wgłębienie i dolewamy oliwę oraz wodę, zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos, wszystkie jego składniki miksujemy w blenderze, szynkę rwiemy na mniejsze kawałki, pieczarki kroimy w plasterki.
Po upływie 1,5 godziny ciasto odpowietrzamy (uderzając go pięścią) ,dzielimy na pół i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki. Każdy smarujemy sosem, posypujemy dodatkami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 15 - 20 minut.
SMACZNEGO.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation