Kuchnia

PIZZA

Pizza Prosciutto Crudo

Składniki
na 1 okrągłą pizzę o średnicy 30 cm

dodatki
ok. 65 g mozzarelli (1/2 małej kulki)
30 g szynki prosciutto crudo
5 pomidorków koktajlowych
5 czarnych oliwek
1 łyżka świeżo startego parmezanu
ok. 10 listków świeżej bazylii

ciasto i sos
z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos



* Przepis na ciasto i sos jest na na 4 okrągłe pizze o średnicy 30 cm, a ilość dodatków podaję na 1 pizzę. Przygotuj większą ilość dodatków lub zobacz jakie inne rodzaje pizzy możesz przyrządzić zmieniając dodatki.
Wykonanie
z przepisu na oryginalne włoskie ciasto na pizzę i sos przygotować ciasto, aż do etapu rozciągnięcia spodów oraz sos aż do zmiksowania blenderem. Polecam obszerny wpis nad przepisem z poradami i informacjami jak przygotować idealne ciasto na pizzę oraz sos
mozzarellę porwać / pokroić na cienkie plasterki, szynkę porwać na kawałki, a pomidorki i oliwki przekroić na pół
spody posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć plasterki mozzarelli. Jeśli mamy grubsze plasterki prosciutto to rozłożyć je na pizzy przed pieczeniem. Jeśli mamy cieńsze plasterki można je dodać po upieczeniu. Rozłożyć połówki pomidorków (skórką do dołu) i oliwek
piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
jeśli nie dodaliśmy wcześniej prosciutto, to dodać ją teraz. Następnie posypać pizzę świeżo startym parmezanem i rozrzucić listki bazylii
pokroić i podawać natychmiast. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation