Kuchnia

Domowa spiżarnia

delikatny chleb na zakwasie

Składniki:

230g aktywnego zakwasu żytniego
130 g maślanki
70g wody
25g oleju
140g mąki żytniej
400g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży - jeśli mamy młody zakwas


Z podanych składników wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe, naciskając je palcem. jeśli błyskawicznie się odkształci musi jeszcze rosnąć, jeśli zajmuje mu to trochę czasu, można już piec.

Gotowe posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 240 stopni. Ścianki piekarnika spryskać wodą. Po 15 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Gotowy bochenek, opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Chleb studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation