Wnętrza

kuchnia

GYROS ZAPIEKANY Z MAKARONEM W SOSIE BESZAMELOWYM.

Składniki: (2 porcje)
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
przyprawa gyros/kebab
120 g pełnoziarnistego makaronu, np. penne/świderki,
żółty ser, np. salami,
natka pietruszki

Sos beszamelowy:
1,5 łyżki oleju,
1,5 łyżki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
1,5 szklanki mleka,
1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię bez dodatku oleju, smażyć ok. 3 min., dodać przyprawę gyros/kebab, smażyć ok. 10 min., doprawić solą i pieprzem.
Makaron gotować w osolonej wodzie 5 min., odcedzić.

Sos beszamelowy: W rondelku podgrzać olej, dodać mąkę, cały czas mieszać. Dodać mleko, wszystko energicznie mieszać trzepaczką, żeby nie powstały grudki. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotować ok. 10-15 min., aż sos zgęstnieje.

Do kokilek wsypać makaron i kurczaka, wszystko zalać sosem beszamelowym. Następnie posypać startym na grubych oczkach serem i odrobiną pietruszki. Zapiekać ok. 10 min. w 180°C z termoobiegiem, następnie kolejne 3-5 min. z opcją grillowania, najlepiej na górnych grzałkach (wtedy ser lekko się przyrumieni). Posypać świeżą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation