Wnętrza

kuchnia

Tarta z gruszkami i ricottą (Torta di Pere e Ricotta)

Składniki:
Ciasto

250 g mąki
140 g zimnego masła
2 czubate łyżki cukru pudru
1 żółtko
0,5 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki wody (w razie potrzeby)

Masło, mąkę, cukier, cynamon łączymy, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy (im dłużej zagniatamy, tym ciasto będzie twardsze). Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Następnie rozwałkowujemy (najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy ciastem formę o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.


Masa

250 g ricotty
250 g kremówki schłodzonej (30% lub 36%)
2-3 łyżki syropu z gruszek

Ricottę rozrabiamy z 2 łyżkami syropu z gotowania gruszek (w razie potrzeby można dodać ciut więcej, to już wedle uznania). Następnie, w osobnej miseczce ubijamy na sztywno zimną kremówkę i następnie szpatułką delikatnie łączymy z ricottą. Wykładamy na zimny spód. Możemy na czas przygotowania gruszek włożyć do lodówki.
Syrop
3 szklanki wody
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru (u mnie pół na pół brązowy i biały)
4-5 gruszek (u mnie Wiliams)
dodatkowo kilka pistacji

Gruszki obieramy, kroimy na połówki i każdą połówkę na niezbyt cienkie plastry. W garnku gotujemy wodę z cukrem i cynamonem, aż stanie się "lekko gęsta". Wtedy wkładamy plastry gruszek i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż gruszki zmiękną. Nie mieszamy ich zbyt często, gdyż się rozpadną. Wyjmujemy, studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation