Kuchnia

Kulinarnie_zupy

Krem z pomidorów i bazylii

Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 1 liść laurowy
- 150 g marchewki (1 średnia), pokrojonej w 1 cm plasterki
- 1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
- 1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
- 1,5 - 2 cm kawałek imbiru (pominąć w wersji łagodnej), pokrojony w plasterki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 750 g (4 średnie) dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki *
- 1/2 szklanki listków bazylii
- 250 ml mleczka kokosowego (lub krowiego)
- szczypta cukru, sól morska do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz
- ugotowany biały ryż do podania

Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą. Włożyć liść laurowy i smażyć przez kilkanaście minut aż uwolni swój aromat. Dodać marchewkę i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu, oprószyć szczyptą soli i cukru. Wymieszać, przykryć i dusić przez 5 minut.
Dodać cebulę, czosnek i imbir i dalej dusić pod przykryciem przez kolejne 5 - 7 minut, aż marchewka zmięknie.
Dodać mąkę, wymieszać i smażyć przez minutę nie rumieniąc. Dodać pomidory, doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta.
Wyjąć liść laurowy z zupy, dodać bazylię i zmiksować. Wymieszać z mlekiem kokosowym (lub mlekiem krowim) i przelać przez sito bezpośrednio do garnka w którym gotowała się zupa.
Przetrzeć przez sito, pozostawiając na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotować na małym ogniu. Podawać z ugotowanym białym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation