Kuchnia

Kulinarnie_zupy

Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy

2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 średni por
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka curry
1/4 łyżeczki kolendry
sól,pieprz
do posypania:
garść natki pietruszki
świeża papryczka chili

Przygotowanie
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wstawiamy na palnik.

Cebulę, 2 ząbki czosnku i pora drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju lub oliwy z oliwek, uważajcie, aby nie przypalić warzyw, mają być szkliste, ale nie zrumienione. Podsmażone przekładamy do garnka z wodą.

Na tą samą patelnie wlewamy kolejne 2 łyżki oliwy i podsmażamy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i startą na tarce marchewkę, podsmażamy tak długo, aż marchewka zmieni kolor na pomarańczowy. Następnie wlewamy odrobinę wody z gotowania i przekładamy wszystko do garnka z zupą.

Wszystko gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy sól, pieprz.

Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną soczewicę, gotuje się bardzo szybko, wystarczy 10-15 minut, od czasu do czasu mieszajcie, aby się nie przypaliła na dnie garnka.

Gdy soczewica będzie już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, starty 1 ząbek czosnku, curry, roztartą w moździerzu kolendrę i sprawdzamy, czy jest dosyć słona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation