Kuchnia

kuchnia

NALEŚNIKI WYTRAWNE Z FARSZAMI

Ciasto naleśnikowe orkiszowe

Składniki:
* szklanka mąki orkiszowej typ 1100
* łyżka mąki ziemniaczanej + łyżka mąki pszennej typ 550
* łyżka oleju
* 2 jajka
* 2/3 szklanki mleka 3,2%
* pół szklanki wody gazowanej
* szczypta soli lub mieszanki przyprawowej (np. ziołowej)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na pół godziny, zamieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, partiami jak naleśniki, z obu stron.

Nadzienie I
* ok. 150 g wędzonej makreli lub innej ryby
* 100 g białego sera
* 3–4 łyżki majonezu
* cebula
* 3–4 łyżki siekanej natki pietruszki
* 3–4 łyżki posiekanego marynowanego imbiru (według uznania)

Sos do naleśników z nadzieniem I:
* łyżka masła + 2 łyżki śmietany 22% UHT + łyżka sosu z marynowanego imbiru, szczypta cukru trzcinowego do smaku – składniki podgrzać i wymieszać.

Nadzienie II
* 200 g purée ziemniaczanego
* 200 g kiełków na patelnię
* łyżka gęstej śmietany
* sól, czarny pieprz

Nadzienie III
* 250 g białego sera
* sos sojowy
* siekany szczypior

Składniki poszczególnych rodzajów nadzienia rozdrobnione lub posiekane dokładnie wymieszać i doprawić. Smarować nimi naleśniki, zawijać w rulony lub składać w chusteczkę.

Szczypta wiedzy:
Staram się nie słodzić ciasta naleśnikowego, nawet ze słodkim nadzieniem czy polewą. Powód? Nie powinno się łączyć skrobi z cukrem, ponieważ w naszym organizmie w wyniku fermentacji składniki te rozkładają się na dwutlenek węgla, kwas octowy, alkohol i wodę. Wszystkie te substancje oprócz wody są nam niepotrzebne, wręcz zatruwają nasz przewód pokarmowy. Poza tym cukier jest pożywką dla przeróżnych bakterii i grzybów. Warto też pamiętać, aby nie serwować deseru od razu po głównym posiłku. Dajmy naszemu żołądkowi szansę strawienia najpierw białka! Może to trwać nawet kilka godzin. Niewskazane również jest łączenie cukru z białkami, gdyż w procesie trawienia gniją i rozkładają się na różnego rodzaju ptomainy i leukomainy – trucizny.
Osobiście jestem zwolenniczką popołudniowej dobrej herbaty z domowym ciastem lub deserem w miłym towarzystwie.

Dobre rady:
* Naleśniki z farszami wytrawnymi są najlepsze z mąki łączonej pszenno-orkiszowej. Jeżeli serwujemy takie naleśniki dorosłym, dodajmy też do ciasta otrąb pszennych lub orkiszowych i zróbmy naleśniki ze szpinakiem lub z grzybami.
* Polecam specjalne mieszanki mąk ekologicznych z młyna wodnego, przygotowane od razu w odpowiedniej proporcji i gotowe do przyrządzania ciasta. Szczególną uwagę trzeba zwracać na datę przydatności do spożycia mąki orkiszowej, ponieważ zawiera ona kwasy NNKT i szybko po terminie robi się gorzkawa w smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation