Kuchnia

kuchnia

Soczysta pierś kaczki - Styl.pl
Jak przyprawiać?

Pierś najczęściej zostawia się na noc w marynacie. Może to być: czosnek, imbir, anyż, miód, sos sojowy. Jeśli chcemy uzyskać orientalny smak, sięgnijmy po tajski sos słodko-kwaśny.
Jak smażyć?

Kaczkę piecze się w jej własnym tłuszczu, bo w porównaniu do indyka i kurczaka jest bardzo tłusta i kaloryczna (ale jest też dobrym źródłem białka, żelaza, potasu i witamin z gr.B). Pierś kaczki jest sprzedawana ze skórą na podszewce z tłuszczu i to właśnie tę część powinniśmy po umyciu piersi przekroić kilkakrotnie na krzyż. Przyprawioną pierś kładziemy na mocno grzanej suchej patelni skórą do dołu. Wówczas tłuszcz szybko się wytopi i będzie nam służył do smażenia mięsnej części i do przyrządzania sosu.

Z owocami
Do piersi kaczki pasują cytrusowe sosy, a także borówki i żurawina. Po staropolsku serwuje się kaczkę z czosnkiem i majerankiem, z jabłkami lub buraczkami. Inną wersją wyśmienitej piersi kaczki jest polanie jej sosem na bazie białego wina, dżemu pomarańczowego z imbirem, miodem i odrobiną cynamonu.

Piersi na słodko można zostawić na kilka godzin w sosie sojowym z miodem, brązowym cukrem z kilkoma kroplami octu winnego, łyżką żurawiny ze słoika i kieliszkiem wiśniówki. Następnego dnia wytapiamy tłuszcz ze skórki kaczki i odrobinę ją podsmażamy, a potem pieczemy ok. 2 godzin, podlewając sosem.
Jak upiec kaczkę?

Aromatyczna, dobrze przyprawiona, z lampką czerwonego wina – może stanowić miłą odmianę w twoim menu. Czasem pozwól sobie na coś ekstra. czytaj więcej

Na bogato
Pierś kaczki można faszerować, trzeba tylko oddzielić od mięsa skórę z tłuszczem. Tradycyjnie faszerowało się kaczkę cielęciną, wątróbką i kaszą gryczaną.

Podobnie możemy zrobić z piersiami kaczki i podać je w wersji faszerowanej z wątróbką i cielęciną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation