Kuchnia

kuchnia

KURCZAK Z PAPRYKĄ I ZIOŁAMI

Składniki (na 2 porcje):
[przepis własny]
2 udka z kurczaka lub inne elementy
2 ząbki czosnku
2 duże papryki, pokrojone w podłużne paski
2 duże pomidory, obrane ze skórki i posiekane (500 g)
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
pęczek natki pietruszki, posiekany
1 szklanka wody
1 listek laurowy
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy od czasu do czasu mieszając, przed 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i paprykę, smażymy kolejne 4 minuty. Kurczaka wkładamy z powrotem na patelnię, dodajemy pomidory, wodę, listek laurowy, połowę posiekanej natki. Przykrywamy i gotujemy przez około 35-40 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. W połowie gotowania warto odwrócić mięso na drugą stronę. Pod koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody, ryżem, pieczywem. Przed podaniem posypujemy potrawkę pozostałą natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation