Kuchnia

torty i desery

Tort migdałowy z Amaretto

Składniki na ciasto:

5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
180 g drobnego cukru
180 g zmielonych migdałów
120 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wanilii
1 łyżka Amaretto

Składniki na krem:

375 ml smietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone lub philadelphia
3 łyżki cukru pudru
65 ml likieru Amaretto
1 łyżeczka esencji waniliowej
200 g konfitury żurawinowej lub truskawkowej

oraz

2-3 łyżki płatków migdałowych
kilka świeżej żurawiny lub truskawek

Poncz:

125 ml wody źródlanej
80-100 ml likieru Amaretto

Wykonanie ciasta:

Białka ubić i dodać w małych porcjach cukier, następnie po jednym żółtku, wanilię.
Mąkę z proszkiem i zmielonymi migdałami przesiać.
Dodać na dwa razy do masy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Formę tortową /sugerowana 22 cm/ posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przelać ciasto i piec w temp. 175 st. C, przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić odwrócone na kratce metalowej.
Zimne ciasto przekroić na cztery placki i nasączyć ponczem.
Trzy blaty ciasta posmarować konfiturą i przełożyć kremem.
Wierzch i boki tortu tylko kremem, boki posypać drobno zmielonymi migdałami, wierzch udekorować płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.
Wykonanie kremu:

Smietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki oprócz konfitury.
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation