Kuchnia
torty i desery
Ciasto popapraniec
Składniki na formę o wymiarach około 24 x 32cm:
◾8 dużych jaj
◾2 szklanki cukru
◾100ml oleju rzepakowego
◾1 i 1/2 łyżeczki octu
◾1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
◾1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
◾3/4 szklanki wiórków kokosowych
◾3/4 szklanki maku
◾2 i 1/2 łyżki kakao
Krem budyniowy:
◾3 szklanki mleka
◾3/4 szklanki cukru
◾3 łyżki mąki pszennej
◾3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
◾1 łyżka ekstraktu z wanilii
◾250g miękkiego, niesolonego masła
Dodatkowo:
◾około 600g dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej niskosłodzonego)
◾2 – 3 szklanki płatków migdałowych
◾100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
Wykonanie:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odstaw.
Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier, aż powstanie gęsta, puszysta piana. Żółtka roztrzep i wymieszaj z olejem oraz octem. Wlewaj stopniowo do piany z białek, cały czas ubijając na średnich obrotach.
Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawaj porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie szpatułką lub miksując na najniższych obrotach miksera.
Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, do drugiej wiórki kokosowe, a do ostatniej przesiej kakao. Wymieszaj delikatnie szpatułką.
Ciasta nakładaj na przemian do formy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ostrożnie przemieszaj patyczkiem do szaszłyków lub widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.
Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw na chwilę w formie, po czym ostrożnie przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.
Gdy ciasto się piecze, ugotuj budyń na krem. 2 i 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Pozostałe 1/2 szklanki mleka wymieszaj z obiema mąkami, tak by nie było grudek. Wlewaj stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając rózgą kuchenną, by zapobiec powstawaniu grudek. Zmniejsz moc palnika i gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia.
W międzyczasie utrzyj masło, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu*.
Zimny biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Jeden z nich włóż na powrót do formy wyłożonej czystym papierem do pieczenia. Na niego wyłóż około 2 /3 masy budyniowej. Na kremie rozsmaruj połowę dżemu i przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, przykryj resztą dżemu i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi. Całość polej roztopioną czekoladą.
Ciasto przed podaniem wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj schłodzone.
Smacznego :)
MA==