Kuchnia

torty i desery

deser kawowoy
spód:

1 łyżka masła



kilka herbatników*

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej





Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać kawę, roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masą z biszkoptów wyłożyć dno foremki o średnicy 10 cm i wstawić na 5-10 minut o zamrażarki. Wyjąć i boki formy posmarować cienko olejem roślinnym.




* użyłem biszkoptów cytrynowych, co nie było dobrym pomysłem, bo ich smak był zbyt dominujący nad całością




masa

2 białka


40 g cukru


1 łyżeczka żelatyny


1 łyżki zimnej wody


2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


2 łyżeczki wrzątku




Dwie łyżeczki kawy zalać 2 łyżeczkami wrzątku i odstawić do przestudzenia. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania, dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna, wlać napar z kawy i dokładnie połączyć. Masę kawową wlewać cienkim strumieniem do rozpuszczonej żelatyny, energicznie mieszając. Całość przelać do foremki z biszkoptami. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.





galaretka:


60 ml gorącej wody


1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej


1/2 łyżeczki żelatyny


2 łyżeczki cukru

Żelatynę zalać 1 łyżką zimnej wody i odstawić na 5 minut. W tym czasie w rondelku umieścić wodę, cukier, kawę, zagotować cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać namoczoną żelatynę. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić i wlać do foremek. Wstawić do do lodówki na ok. 30 minut, do stężenia. Przed podaniem, deser udekorować kawowymi cukierkam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation