Kuchnia

Kulinaria

Babka herbaciana

Składniki:

500 g mąki
160 g masła
200 g cukru
4 żółtka
2 szklanki mocnej herbaty
160 g rodzynek
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta soli
Składniki na lukier:

pół szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w formie na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu babkę polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation