Kuchnia

Kulinaria

Babka ajerkoniakowa

Składniki:

5 jajek,

170 g cukru w tym 2 łyżki cukru waniliowego,

1/4 l oleju,

1/4 l ajerkoniaku,

125 g mąki pszennej,

125 g mąki kukurydzianej,

1 łyżka proszku do pieczenia

Do dekoracji:

tabliczka białej czekolady,

2 łyżki śmietany (użyłam 18%),

płatki migdałów

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie biała masę. Stopniowo dodawać olej i ajerkoniak, dokładnie mieszając. Obie mąki wymieszać z proszkiem i dodawać po łyżce do masy, mieszając na najmniejszych obrotach.

Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę (wychodzi dosyć rzadka) przelać do formy i piec ok. 1 h. Ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietaną w kąpieli wodnej. Kilkakrotnie zdarzyło mi się przegrzać biała czekoladę i teraz gdy tylko większość czekolady się rozpuści zdejmuję miskę z garnka i mieszam dalej, aż masa będzie całkowici gładka. Czekoladą polać wierzch babki i posypać płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation