Kuchnia

niaaam

Czego potrzeba? : (tortownica o średnicy 20 cm)
540 g serka homogenizowanego o smaku naturalnym
3 opakowania zielonej galaretki
300 g herbatników typu petit bateau
900 ml wody
200 g masła
pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
5 twardych kiwi
pół szklanki cukru
opcjonalnie: zielony barwnik spożywczy lub niebieski i żółty zmieszany w równych proporcjach
Herbatniki kruszymy za pomocą blendera po czym mieszamy je dokładnie z masłem. Powinno powstać coś na kształt kruszonki. Układamy masę na dnie tortownicy. Mocno ją dociskamy. Zostawiamy spód w lodówce na minimum godzinkę. Po tym czasie rozpuszczamy 1,5 galaretki w 400 ml wrzątku. Uzyskaną galaretkę (jeszcze płynną) mieszamy z serkiem homogenizowanym oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Na tym etapie możemy dodać odrobinę barwnika. Kiedy masa serkowo- galaretkowa zacznie tężeć wylewamy ją na herbatnikowy spód. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Do rondeleka wlewamy 100 ml wody i zagotowujemy ją z dodatkiem pół szklanki cukru. W przygotowanym syropie podgotowujemy plasterki kiwi. Nie za długo. Starczy, aż owoce lekko zblakną. Przy wyjmowaniu plasterków uważamy, aby je nie uszkodzić. Następnie odsączamy je i rozkładamy równomiernie na masie serkowo- galaretkowej. Odkładamy do lodówki na pół godziny.Ponownie rozrabiamy pozostałe 1,5 opakowania galaretki w 400 ml wody. Jeszcze płynną, ale już wystudzoną galaretkę wylewamy na wierzch tortownicy. Kiedy dokładnie stężeje możemy podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation