Kuchnia

niaaam

Składniki:
1 kg jogurtów naturalnych
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
50 g żelatyny (1 opakowanie)
1 galaretka 'owoce leśne'
250 g borówki amerykańskiej
100 g orzechowych ciasteczek owsianych
100 g (tabliczka) czekolady mlecznej

Galaretkę (na 500 ml wody) rozpuścić w 400 ml wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. A w tym czasie...
Tortownicę (26-28 cm) wyłożyć folią spożywczą. Folią owinąć ją również z zewnątrz.
Ciasteczka pokruszyć, a czekoladę posiekać na małe kawałeczki. Na dno tortownicy wysypać ciasteczka, a na nie czekoladę.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać jogurty i ponownie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i lekko przestudzić ciągle mieszając. Stopniowo dodawać ją do masy serowej - przy nieprzerwanym ucieraniu mikserem. Gotową masę przelać do tortownicy (od razu, bo dość szybko tężeje) i wstawić na około godzinę do lodówki.
Kiedy galaretka będzie gotowa, wyjąć tortownicę z lodówki, na masie serowej rozłożyć owoce, a następnie zalać je galaretką - na początku wylać kilka łyżek, włożyć na 10-15 minut do lodówki, a po tym czasie wylać pozostałą galaretkę. Sernik ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation