Kuchnia

Kulinarnie-glownie

Curry z kalafiorem
z cynamonowym ryżem

Składniki na curry:

jeden kalafior, podzielony na różyczki
jeden ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki tartego imbiru
1 czubata łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
4 goździki
1/2 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczka asofoteitydy, można zastąpić ząbkiem czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
2 liście kafiru, można zastąpić odrobiną soku z cytryny
1 1/2 - 2 szklanki wody
olej
sól

Składniki na ryż:

2 szklanki ryżu
4 1/3 szklanki wody
laska cynamonu
łyżeczka kurkumy
łyżka dobrego oleju
sól

Przygotowanie:

Na dnie dużego garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę i zeszklić. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć przez 2-3 minuty.
Następnie dodać kalafiora i ziemniaka, wszystko delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać i wlać wodę oraz pomidory. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut albo do miękkości warzyw, powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
W międzyczasie przygotować ryż. W niedużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać pozostałe składniki i gotować aż do miękkości ryżu.
Gotowe curry spróbować, dosolić do smaku i ewentualnie dodać kilka kropel soku z cytryny. Podawać bardzo gorące, z cynamonowym ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation