Kuchnia

Kulinarnie-glownie

Curry z krewetkami, mlekiem kokosowym i orzeszkami nerkowca
/przepis modyfikowany, na podst książki Anjum Anand/

5 łyżek oliwy, oleju roślinnego lub ghee
3 ząbki czosnku, rozgniecione
20 g świeżego imbiru, startego na tarce
60 g orzeszków nerkowca
sól, do smaku
1/2 łyżeczki nasion kozieradki
1 łyżeczka nasion musztardowca
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
3/4 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 małej papryczki chilli, może być suszona, ale należy ją ostrożnie dawkować, jeśli nie lubimy bardzo ostrych dań
400 g mleka kokosowego
2 łyżki octu z białego wina (lub do smaku)
350 g dużych surowych krewetek, bez skorupek, oczyszczonych

Imbir i czosnek zmiksować na gładką pastę, dodając 1 łyżkę wody.
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pastę, orzeszki i smażyć ok. 1-2 minut, aż zacznie pachnieć.
Zdjąć z patelni. Wlać na patelnię resztę oliwy, dodać nasiona kozieradki i musztardowca. Kiedy lekko się uprażą (nasiona musztardowca będą podskakiwać na patelni), dodać cebulę i dusić ją na średnim ogniu, aż zmięknie (ok. 10-12 minut). Dodać pastę z czosnku i imbiru i po 2 minutach resztę przypraw (kolendrę, kurkumę, kmin, chilli), sól do smaku oraz kilka (3-4) łyżek wody.
Kiedy woda odparuje, dodać mleko kokosowe i gotować do czasu, aż część z niego odparuje, a sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawić octem.
Dodać krewetki i gotować, aż staną się różowe (ok. 3 minut).
Podawać z gotowanym ryżem.

Smacznego!

http://whiteplate.blogspot.com/search/label/Ryby%20i%20Owoce%20morza
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation