Kuchnia

Lekkostrawne

Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna jest stosowana w wielu schorzeniach układu trawiennego. Ma ona również właściwości profilaktyczne. W diecie lekkostrawnej ogranicza się ilość błonnika do 25 g/dobę. Ponadto dania powinny być małe pod względem objętości. Do produktów, których warto unikać należą: razowe pieczywo, ciasta, potrawy mączne, na przykład naleśniki, pyzy, kopytka, paszteciki, ciasta francuskie, smażone dania, zupy na wywarze z kości, tłustego mięsa, ryb lub grzybów, ostre przyprawy, np. pieprz, papryka, curry, musztarda, tłuste mięsa i wędliny, smalec, słonina, sery żółte i topione, smażone ziemniaki, frytki i placki ziemniaczane, a także fasola, kapusta, cebula, czosnek, ogórki świeże i kiszone, soczewica, soja, kwaśne i niedojrzałe owoce, słodycze, alkohol, napoje gazowane, kawa, mocna herbata i kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation