Kuchnia

pierniki, jabłeczniki i rabarbar

TORT JABLKOWY.

Ciasto:

1 jajko

1,5 szklanki mąki

1/3 szklanki cukru pudru

100 g masła lub margaryny

łyżeczka proszku do pieczenia

Wszysto zagniatamy i chowamy na 1,5 godziny do lodówki. Co dziwne, mi to ciasto w lodówce zmiękło, a już się martwiłam, że jakaś twarda buła wyjdzie. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy nim (robiąc brzeg) tortownicę 24 cm, wyłożona na spodzie papierem do pieczenia.

Krem:

500 ml śmietanky kremówki

1,5 opakowania budyniu śmietankowego

+ 5 jabłek i trochę dżemu

Ze śmietany i proszku gotujemy budyń: proszek mieszamy z 3/4 szklanki śmietany, ew. dodajemy cukier i dolewamy do gotującej się reszty kremówki.

Jabłka obieramy, przekrajamy na połowy i wydrążamy gniazda nasienne. Nakładamy w nie dżem. Układamy je na cieście dziurą do do dołu w ten sposób, aby zapełnić całą tortownicę. Na to wlewamy budyń. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach, a potem jeszcze 30 w 160 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation