Kuchnia

Danie główne

Pęczotto ze szpinakiem i groszkiem.

SKŁADNIKI:
100 g pęczaku Kupiec
600 ml bulionu warzywnego
150 g świeżego szpinaku
1 mała puszka zielonego groszku
1 mały ząbek czosnku
Oliwa


Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju ( 1 łyżeczka) i wrzuć szpinak. Podsmaż go, cały czas mieszając. Gdy „zwiędnie” dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Przestudź i zmiksuj blenderem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i zeszklij, dodaj pęczak i podsmaż kilka minut cały czas mieszając.
Wlej odrobinę bulionu i ponownie wymieszaj.
Bulion dodawaj stopniowo, gdy kasza go wchłonie - wlej ponownie, mieszając przez cały czas.
Po około 20 minutach dodaj zmiksowany szpinak i duś dopóki kasza nie będzie al dente - dolewając cały czas bulion. Pęczotto musi być gęste i lekko al dente.
Dodaj zielony groszek i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation