Kuchnia

kuchnia

Mazurek kajmakowy

PRZEPIS

Składniki:

160 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru pudru
150 g masła
1 jajko
200g gotowej masy kajmakowej
orzechy włoskie
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko.
Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Formę do pieczenia o wymiarach ok 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Resztą ciasta udekorować wzorki. Ja zrobiłam cienkie ruloniki i ułożyłam na krzyż tworząc siatkę.
Piec ok 20 min aż ciasto się zarumieni.
Ostudzone ciasto dekorować masą kajmakową i orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation