Kuchnia

Dania z ziemniaków

PotrawyRegionalne: ZIEMNIAKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

Dziś miały być na obiad pieczone ziemniaki.
Często je robię - pokrojone na części, upieczone w piekarniku i posypane pachnącymi ziołami.
Ale patrząc na nie - stwierdziłam,że trzeba coś urozmaicić w menu...
Powstały więc ziemniaczki faszerowane szpinakiem.

Farsz zależy od zawartości lodówki i fantazji.
Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-)
Na pewno jest dużo możliwości...

Składniki:

ziemniaki
szpinak (najlepiej świeży)
ser lazur
ser parmezan
2 łyżki śmietany
3-4 ząbki czosnku
kiełbasa / boczek wędzony
oliwa z oliwek

Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości.
Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich.Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie z oliwek.
Dodałam do niego pokruszony ser lazur.
Dodałam śmietanę i pieprz.Wymieszałam.I sos szpinakowy gotowy.
Podsmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę-
można też plasterki wędzonego boczku.
Teraz nadziewałam ziemniaki szpinakiem i kiełbaską.
Posypałam je startym parmezanem.
Można je trochę polać oliwką.
Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut
( zależy od miękkości podgotowanych ziemniaków )
i piekłam w temperaturze 220 stopni.
SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation