Kuchnia

Dania z ziemniaków

Przepis z bloga: Kuchnia w zieleni

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Składniki:

• 1 kg obranych ziemniaków
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki pszennej
• sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
• olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na papkę. Przekładamy na durszlak i pozostawiamy chwilę, aż nadmiar soków spłynie. Następnie wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy.
Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki aż będą rumiane z obu stron. Placuszki powinny mieć chrupiącą skórkę.

Sos pieczarkowy
• 200 g pieczarek
• masło
• pół cebuli
• sól, świeżo zmielony pieprz
• mąka plus woda (do zagęszczenia)

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki. Do garnuszka wkładamy masło, dodajemy pieczarki i podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy i dusimy, aż całość będzie miękka. Na samym końcu dodajemy wodę z mąką (u mnie ok. 1/4 szklanki wody i 1 płaska łyżka mąki - ale to już w zależności od upodobań, czy wolimy bardziej gęste czy też mniej). Po wlaniu mąki z wodą, chwilkę gotujemy.
Sos wykładamy na placki ziemniaczane i od razu podajemy, aby placki nie straciły chrupkości.
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation