Święta i uroczystości

Wielkanoc 2014

Śledzie pomidorowo-korzenne -

składniki:
(zmniejszyłam ilość śledzi, czyli w stosunku do oryginału mam podwojoną ilość składników na marynatę)
300g śledzi
0,4 l wody
0,4 l mleka
marynata:

¼ szklanki oleju rzepakowego
3 średnie cebule
2 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki octu winnego
½ łyżeczki imbiru mielonego
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki gorczycy
garść drobnych rodzynek
sól
śledzie pomidorowo-korzenne

przygotowanie:
Śledzie moczę w wodzie i mleku przez całą noc. Rano płuczę w zimnej wodzie, osuszam papierem i kroję w kawałki.

Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Chwilę duszę i dodaję cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Znowu duszę ciągle mieszając. Dodaję koncentrat pomidorowy, ocet winny, przyprawy, rodzynki i sól. Duszę wszystko razem ok. 10 minut na średnim ogniu. Studzę marynatę.

Do słoika układam warstwami śledzie i marynatę (ZIMNĄ!), tak aby na wierzchu była marynata. Zamykam szczelnie i odstawiam do lodówki na 3 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation